Hardlopen en afvallen: Gebruik de SMART methode

Hardlopen en afvallen: Gebruik de SMART methode

Met de SMART methode kun je doelgericht hardlopen en afvallen

De letters SMART staan voor Specifiek, Meetbaar, Actie, Realisme en Tijdgebonden.  Bij elke factor van de SMART methode raad ik je aan om stil te staan bij jouw eigen situatie. Door het invullen van deze factoren kan je nagaan hoe gemakkelijk jouw doelen te realiseren vallen. Misschien heb je jouw situatie onderschat of blijkt het juist mee te vallen. Hoe dan ook, door gebruik te maken van de SMART methode ben je instaat om maatwerk toe te passen op jouw eigen doelen.

Specifiek: Stel niet alleen een hoofddoel vast. Bijvoorbeeld: 15kg afvallen, maar bepaal ook minidoelen, zoals een kilo afvallen in de komende twee weken of 3 kilometer zonder al te veel moeite rennen.

Deze minidoelen zorgen ervoor dat je focus behoud om elke keer weer naar het volgende doel te werken. Dit werkt echt heel goed.

Meetbaar: Als je meetbare doelen formuleert wordt het gemakkelijk om te zien of je jouw doelen succesvol behaalt. Jouw doelen worden meetbaar als je er rekening mee houd dat ze criteria bevatten die cijfermatig zijn. Bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd, een specifiek getal afvallen of kunnen hardlopen zonder te stoppen.

Het belang van een meetbaar doel bij het hardlopen en afvallen

Wellicht leg ik dit iets ter overvloede uit, maar je kunt door het formuleren van een meetbaar doel gemakkelijk zien of je na afloop van de gestelde periode waarin je de doel wilde bereiken succesvol bent geweest. Bijvoorbeeld jouw doel is om in twee weken tijd een kilo lichter te zijn. Als je na twee weken niet een kilo lichter bent dan kan je stellen dat je niet succesvol bent geweest.

Actie: Bij deze stap ontwikkel je een strategie om te bepalen hoe je jouw doelen gaat verwezenlijken. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een lijst van stappen te maken.

Realisme: Wees eerlijk naar jezelf en verwacht niet dat je in een keer heel veel zult afvallen. Soms is het goed om hoog in te zetten, maar pas op dat je niet overmoedig word. Neem je tijd om je doelen te bereiken.

Je kunt jouw doelen natuurlijk altijd nog bijstellen als je erachter komt dat het toch meer tijd kost om jouw streefdoel te bereiken.

Tijdgebonden: Door het vaststellen van een datum waarop je jouw doel of minidoelen wilt bereikt hebben zorg je voor een gevoel van urgentie om aan de slag te gaan. Als je nu niet serieus aan je doel gaat werken, dan passeer je straks de deadline. Het tijdgebonden element van elk doel draagt bij aan jouw focus om het doel te bereiken.

Ga vandaag nog aan de slag met de SMART methode om voor jezelf te bepalen wat jij wilt gaan bereiken met hardlopen en afvallen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *