Hardlopen en voeding: Deel 2

Hardlopen en voeding: Deel 2

In het tweede deel van de serie over Hardlopen en Voeding ga ik je vertellen wat de belangrijkste principes zijn qua voeding voor duursporten, zoals hardlopen.

Hardlopen en Voeding: “Carb-Loading” en Snelle Suikers
Mensen die veel intensief trainen moeten ervoor zorgen dat ze genoeg brood, rijst, pasta en andere koolhydraten eten. Naast koolhydraten zijn er ook nog andere suikers (glucose) die belangrijk zijn om snel je energieniveau te verhogen. Als je aan het hardlopen bent ga je pas over op vetverbranding als je koolhydraten en suikers zijn opgebruikt. Toch is het belangrijk om genoeg te eten en niet op een lege maag te gaan rennen. Eet ook niet te vroeg voor je training (bij voorkeur zo’n anderhalf uur voor je training), anders krijg je last van maagkrampen.

Na een training is het belangrijk om je lichaam zo snel mogelijk te laten herstellen door de suikers die je verbrand hebt weer aan te vullen. Ga niet snoepen, maar eet bijvoorbeeld een boterham met jam.

Hardlopen en Voeding: Herstel Na een Zware Training

Natuurlijk is het niet heel erg om af en toe eens een Mars of een Snickers te eten om snel energie op te doen. Maar maak hier geen gewoonte van, want de suikers en vetten van deze repen zijn slecht voor je lichaam en werken dikmakend.

Twee liter water drinken zou voor een normale dag zonder al te veel inspanning genoeg moeten zijn. Heb je net een hardlooptraining gehad, dan raad ik je aan om sowieso meer dan 2 liter water te drinken. Let wel op dat je niet te snel en te veel wilt drinken, te veel water drinken is namelijk niet goed voor je lever.

Hardlopen en Voeding: Mate

Let er wel altijd op dat, zoals alles in het leven, je met mate eet na een training. Je wilt natuurlijk ook niet te veel eten, daar je dan weer problemen krijgt met gewicht.

Zoek voor jezelf een balans in hoeveel je wilt eten voor en na elke training.

Hardlopen en Voeding hoeft niet moeilijk te zijn!

1 Comment

  • Redactie Posted 17 april 2011 23:30

    Morgen een filmpje over hardloopschema’s!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *