3 tips om het slechte zomerweer als hardloper te benutten

3 tips om het slechte zomerweer als hardloper te benutten

Benut het slechte zomerweer en ga hardlopen!

Eigenlijk bestaat slecht weer niet. Wat wel bestaat is slechte kleding! Als je bij de pakken neer gaat zitten tijdens een “slechte” zomer, dan is dat echt zonde van je tijd. Bovendien, juist als we in Nederland een hittegolf hebben, dan is het meteen veel te warm om bijvoorbeeld te werken aan je conditie. Een “slechte” zomer biedt de ideale omstandigheden om eens lekker te gaan hardlopen!

Ga niet hardlopen tijdens een hittegolf

In Nederland hebben we een zeeklimaat. Dat betekent dat er sprake is van een grote luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht, hoe onaangenamer hoge temperaturen zijn. Dat is ook de reden waarom 35 graden in Spanje wel lekker is, terwijl we in Nederland bij 25 graden al loom worden.

Als je wilt gaan beginnen aan het opbouwen van je conditie, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen, dan valt het zeer af te raden om dat te doen tijdens een hittegolf. De kans op uitdroging en oververhitting is erg groot!

Jij zoekt als hardloper juist een regenbui op!

Juist nu we een koelere zomer hebben, is het weer perfect om hard te lopen. Jammer genoeg raken veel mensen juist gedemotiveerd om te gaan hardlopen zodra ze zien dat het regent. Maar, tenzij we het echt hebben over een flinke hoosbui waarbij het water met bakken tegelijk naar beneden stort, kunnen we hardlopen in de regen juist aanraden!

Een wat lagere temperatuur in combinatie met lichte tot middelmatige regenval zorgt namelijk voor ideale omstandigheden om hard te lopen. De lucht is dan namelijk een stuk compacter. Je zult merken dat je minder snel buiten adem raakt en bovendien koelt de regen je lichaam ook voortdurend af, wat natuurlijk ook erg voordelig is.

Bereid jezelf wel goed voor tijdens hardlopen in de regen

Ondanks de vele voordelen die een “slechte” zomer juist met zich meebrengt, is het wel noodzakelijk dat je je goed voorbereid als hardloper wanneer je gaat hardlopen in de regen. Een aantal tips:

  • De verkoelende werking van de regen zou een nadeel kunnen worden als je je te fris kleedt. Als je te veel afkoelt, neemt de kans op blessures namelijk toe. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat je tijdens het hardlopen je lijf warm houdt.
  • De meeste mensen kleden zich echter al snel te warm, en dat is natuurlijk ook weer niet goed. Als je gaat hardlopen in de regen, moet je je ongeveer even warm of zelfs iets koeler kleden dan wanneer het niet regent. Vervolgens trek je over deze kleren een laag goed ademende, maar water- en winddichte kleding aan.
  • Zet een pet op als je als hardloper in een regenbui beland. Via je hoofd verlies je de meeste warmte, dus het is belangrijk dat je hoofd zo droog mogelijk blijft. Het dragen van een pet is bovendien erg prettig, omdat de klep aardig wat regendruppels uit je ogen houdt. Zeker voor brildragers is dit erg prettig.

Als je deze tips goed opvolgt, zul je merken dat hardlopen in de regen echt een geweldige ervaring is!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *