Hardlopen in de kou

Hardlopen in de kou

Het wordt naarmate de herfst haar einde vindt en de winter begint steeds kouder buiten. Het is duidelijk geen zomers weer… Hardlopen in koude weersomstandigheden kan best plezierig zijn als je jezelf goed voorbereid. Zo is het bij kou verstandig thermokleding te gaan dragen. In het artikel Wanneer is het verstandig thermokleding te dragen vertel ik hier meer over.

Naast het belang van het dragen van thermokleding zijn er nog een paar dingen waar je naar kunt kijken wanneer je gaat hardlopen in de kou. Zo weet je zeker dat het hardlopen in koudere temperaturen net zo veilig en plezierig kan zijn als het hardlopen in de zomer. Niets hoeft je looptraining in de weg te staan.

1. Pas goed op waar je loopt. Bij het hardlopen in de herfst / winter kan de kans groter zijn dat je uitglijdt op een gladde ondergrond (gevallen bladeren, ijs).

2. Laat geen lichaamswarmte weglekken. Hé dat klinkt gek?!? Wist je dat een groot deel van je lichaamswarmte ontsnapt via je hoofd? Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door een muts te dragen als het echt koud is. Daarnaast is het echt verstandig thermo-handschoenen te dragen om koude handen en vingers te voorkomen.

3. Plan B. Last van Arctische kou en scherpend koude wind? Ga dan over op Plan B. Ga indoors sporten door te kiezen voor het trainen op een loopband.

4. Pech onderweg? Het kan gebeuren dat je tijdens het hardlopen een ongelukkige stap zet of last krijgt van kramp. In de winter is het dan erg koud om helemaal naar huis te wandelen. Het is naar mijn idee dan ook verstandig om een telefoon of OV-kaart mee te nemen als je gaat hardlopen met winterse temperaturen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een loopmaatje samen te gaan trainen. Hij/zij staat je dan bij als het tegenzit.

5. Geniet van de verkoelende kou en ga de strijd aan met de elementen. Ga niet op de bank zitten in je warme huis, maar daag jezelf uit om naar buiten te gaan. Laat maar zien dat je een bikkel bent en wel durft te hardlopen wanneer het een beetje kouder wordt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *