Wanneer is het verstandig om thermokleding te dragen?

Wanneer is het verstandig om thermokleding te dragen?

Officieel is het al een hele tijd winter in ons kikkerlandje. We merken er misschien weinig van, de treinen rijden nog op tijd, auto’s hebben geen winterbanden nodig en er is nog geen vlokje sneeuw gevallen.

Normaal gesproken zijn de winters toch wel wat kouder. In de winter van 2010-2011 lag er al in november een heuse pak sneeuw in de binnenstad van Rotterdam. Het aanzicht van hardlopers verandert dan in één keer radicaal. Hardlopers lijken meer op mensen die op poolexpiditie zijn dan duursporters. T-shirts en korte broeken worden vervangen door lange thermobroeken, jogging broeken en truien.

Het verschil tussen thermokleding en dikke kleding

Onervaren hardlopers trekken in de winter vaak een trui in combinatie met een jas en een jogging broek aan om warm te kunnen hardlopen. Dit raad ik eigenlijk af. Het is goed om meerdere lagen kleding in de winter te dragen omdat dit voor meer warmte-isolatie zorgt, maar dit veroorzaakt ook vaak ongemak. Dit ongemak zit hem in het schuren van kleding, het verminderen van je bewegingsruimte en slecht ademende kleding waarin je gaat zweten. Als je op een gegeven moment een natte rug hebt door slecht ventilerende kleding kan dit gevaarlijk zijn wanneer het buiten erg koud is!

Thermokleding laat zich kenmerken door dunne, intelligente stoffen, die wel lucht doorlaten, maar ook goed isoleren. Als je thermokleding draagt is het belangrijk om dit meteen als eerste laag te dragen. Als je bijvoorbeeld eerst een t-shirt draagt en daar bovenop een thermoshirt, heb je nog steeds de nadelen van een t-shirt en voegt het thermoshirt bijna niets meer toe.

Het voordeel is ook dat thermokleding – vooral de shirts – goed aansluiten op je lichaam waardoor je perfect kunt bewegen.

Wanneer is het dragen van thermokleding verstandig

Het is verstandig om thermokleding te gaan dragen als het buiten rond de tien graden boven nul is. Wanneer je stilstaat koel je namelijk al snel af en kan je anders last krijgen van onderkoeling. Dit klinkt overdreven, maar in een t-shirtje buiten staan zonder te bewegen bij deze temparatuur is echt gevaarlijk.

Als het nog niet kouder dan 6-10 graden buiten is draag ik meestal een thermoshirt met korte of lange hardloopbroek, dunne kousen en natuurlijk hardloopschoenen. Voor veel mensen is dit al te koud. Dus voel goed aan wat jij verantwoord vind!

Veel plezier met het hardlopen in de winter!

Kijk je liever naar een filmpje? Dat kan ook!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *