Hardlopers overschatten hoeveel ze verbranden

Hardlopers overschatten hoeveel ze verbranden

Uit een Amerikaans onderzoek gehouden onder 16 hoogopgeleide proefpersonen bleek dat ze allen een fors hogere inschatting maakten over hoeveel ze hadden verbrand tijdens een 28 minuten durende looptraining.

Ze kregen de opdracht om op 65 procent van hun maximale hartslag op een loopband te lopen. De onderzoekers maten dat de proefpersonen gemiddeld 200 kilocalorieën verbruikten. Na de training mochten de hardlopers een schatting maken van wat ze hadden verbrand, de schattingen varieerden van 150 tot 4000 kilocalorieën! Gemiddeld overschatten de proefpersonen hun inspanning met maar liefst een factor vier.

Na zich opgefrist te hebben mochten de proefpersonen eten van een koud buffet. De onderzoekers vroegen hen hierbij om niet meer te eten dan ze dachten verbrand te hebben. De proefpersonen aten gemiddeld drie keer meer dan ze hadden daadwerkelijk hadden verbruikt.

Bron: Runnersweb.nl

Hardlopers, wat leren we hiervan?

Het is altijd goed om je te beseffen dat je bij het hardlopen niet in één keer kilo’s verbrand. Een gemakkelijk vuistregeltje is dat je per kilogram lichaamsgewicht elke kilometer het er aan gelijkgestelde getal aan calorieën verbrand. Dus een persoon van 60 kilo verbrand tijdens het hardlopen ongeveer 60 calorieën per kilometer. Onthoud dat dit slechts een vuistregel is en niet altijd opgaat.

Daarnaast is het goed om te weten dat je na een training nog de gehele dag meer blijft verbranden omdat je hartslag en metabolisme verhoogd blijven werken. Het lichaam moet immers herstellen van de training. Kortom, het is goed om je niet rijk te rekenen, maar je mag ook best weten dat je na de training ook extra energie blijft verbranden.

Bovenstaande nieuws is dus nog niet zo slecht!

Hardlopers deel hieronder je mening!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *