Het belang van warming up oefeningen

Het belang van warming up oefeningen

Warming up oefeningen zijn belangrijk voor een goede en veilige training!

Aangezien veel mensen betrokken zijn bij fysieke oefeningen zoals hardlopen, is het noodzakelijk dat het belang van de warming-up voor een inspannende activiteit besproken moet worden. Velen hebben herhaaldelijk het belang van warming up oefeningen genegeerd en zijn er op een vervelende manier achtergekomen dat het weglaten van de warming-up fase erg nadelig kan uitpakken. In dit artikel ga ik het dan ook hebben over het belang van warming up oefeningen.

Waarom Warming Up Oefeningen?
Tijdens het sporten vinden er een aantal wijzigingen plaats in het lichaam. Jouw ademhalingsfrequentie, de doorbloeding, de behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen nemen snel toe. De snelle verhoging van belangrijke lichaamsfunctie zoals de doorpomping van bloed en de ademhaling gaan gepaard met fysieke stress. Als je afziet van het uitvoeren van goede warming up oefeningen, zal het lichaam veel minder efficiënt werken en is het niet voorbereid op zware inspanning. Je sportprestaties leiden hier dan onder.

De Warming-up

bereidt het zenuwstelsel voor op zware inspanningen, verhoogt jouw mentale bewustzijn en alertheid, en maakt je spieren en gewrichten los waardoor ze minder gevoelig zijn voor blessures. Warming up oefeningen zijn ideaal voor het verminderen van de kans op vocht tussen je gewrichten en het minimaliseren van het risico op slijtage van de gewrichten. Bovendien verklein je met warming up oefeningen de kans op spierscheuringen.

Warming Up Oefeningen

De belangrijkste spier in het lichaam is het hart. Het is natuurlijk overduidelijk dat je zonder hart niet lang kan leven en dat het een sleutelrol speelt in het rondpompen van bloed door je lichaam. Een gebalanceerde warming up geeft het hart een voldoende lange periode om aan te passen aan een intensieve looptraining.

Warming up oefeningen zijn van vitaal belang voor oudere mensen, want ze hebben minder soepele spierweefsel en zwakkere gewrichten. Daarnaast is het vaak zo dat het hart van oudere mensen er minder goed voor staat dan dat van jongere lopers. Het zeer plots overgaan van normale beweging of stilstand naar een intensieve hardlooptraining kan slecht uitpakken voor mensen met een zwak hart. Voer daarom een aantal warming up oefeningen uit ook al heb je weinig tijd om te sporten.

Wat Kan Ik Doen Als Warming Up Oefeningen?

Men kan rustig gaan lopen en joggen, of gebruik maken van een cardio-apparaat als deze beschikbaar is, zoals een roeimachine of een fiets. Start in een rustig tempo, en bouw daarna langzaam het tempo op. Hiermee neemt je hartritme geleidelijk toe en stijgt jouw lichaamstemperatuur. Het is natuurlijk belangrijk dat je rekening houd met je eigen conditie. De intensiteit van je warming up oefeningen moet in verhouding staan met je eigen conditie.

Warming Up Oefeningen én Een Cooling Down?

Het is bijna net zo belangrijk om na je training een cooling down te volgen. Je gunt hiermee je lichaam de mogelijkheid om veilig af te koelen en je voorkomt verzuring van je spieren. Als je intensief sport en ineens stopt met bewegen loop je verhoogde kans op een hartaanval.

Een ander artikel van mij over mijn warming up oefeningen kun je hier lezen.

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid, maar denk aan je eigen veiligheid en blijf gezond! Warming up oefeningen spelen hierin een belangrijke rol.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *