Het opstellen van jouw unieke doelstelling bij het hardlopen

Het opstellen van jouw unieke doelstelling bij het hardlopen

Iedere reis begint met één kleine stap. Belangrijk is echter hoe je deze eerste stap zet. Doelen geven ons een richting die we op kunnen gaan, zodat we vervolgens actie kunnen ondernemen. Één van de belangrijkste stappen in dit proces is het daadwerkelijk opschrijven van je doelen. Je brein moet een doel hebben waar het op kan richten, zo zitten we nou eenmaal in elkaar.

De meeste mensen hebben vage dromen en verlangens die ze waarschijnlijk nooit zullen bereiken. Als je geen concrete doelen zet zul je simpelweg ergens terecht komen door toeval. Een doel dat je opwind, uitdaagt en inspireert is er één die je waarschijnlijk gaat halen.

5 Kilometer hardlopen is een mooi doel, het is een uitdaging en het vereist iets meer dan wat lukraak trainen. Je moet vastberaden en fysiek fit zijn, en je moet jezelf een aantal gestructureerde korte en lange termijn doelen zetten.

Het is belangrijk dat je een emotionele band krijgt met de gevoelens die horen bij het behalen van je doel, zoals succes en prestatie. We moeten ons onderbewustzijn zo programmeren dat we streven naar het behalen van dit doel en emotionele ’triggers’ aan onze doelen toevoegen.

De waarheid is dat mensen meer denken aan het plannen van een vakantie of een etentje, dan aan het plannen van de dingen die ze willen bereiken in het leven. Gedachten en doelen zijn je vertrekpunt.

Twee typen doelen: Wat past bij jou?

Er zijn twee basis typen doelen, procesdoelen en resultaatdoelen. Het is belangrijk om korte termijn doelen (procesdoelen) te zetten op je pad naar het bereiken van je grote doel (resultaatdoel). Definities en voorbeelden van beide type doelen vindt je hieronder:

Procesdoelen

Onder dit type doel vallen activiteiten die je helpen dichter bij je einddoel te komen. Voorbeelden van procesdoelen zijn:

Ik zal dit trainingsprogramma nauw opvolgen.

Ik zal mijn dieet veranderen en maar 1 keer per week slecht voedsel eten.

Ik zal iedere avond minstens 8 uur proberen te slapen.

etc. Je kunt er zelf waarschijnlijk ook wel een paar verzinnen.

Resultaatdoelen

Deze doelen zijn gerelateerd aan een einddoel.. Bijvoorbeeld een betere conditie!

Voor de eerste fase van je training zou je kunnen zeggen dat de volgende doelen relevant zijn:

Ik heb 5 kilometer onafgebroken hard gelopen.

Ik heb mijn eerste 5 kilometer wedstrijd onder de 35 minuten uitgelopen.

Ik heb mijn persoonlijk record op de 5 kilometer verbeterd.

Wie schrijft die blijft!

Het volgende wat je moet doen is voor jezelf opschrijven wat je allemaal met je training wilt bereiken, maak je niet druk of dat het relevant of realistisch is wat je opschrijft. Schrijf gewoon op wat er als eerst in je opkomt. Als je dit gedaan hebt moet je nagaan of hetgeen wat je hebt opgeschreven SMART is. Ik zal je zo vertellen wat dit inhoudt.

Er zullen ongetwijfeld momenten zijn tijdens je training dat je jezelf afvraagt waarom je dit eigenlijk allemaal doet, en tijden dat je denkt dat je geen vooruitgang maakt. Door te werken aan je lijst met doelen, en hier zaken van af te strepen, zul je zien dat je wel degelijk vooruitgang maakt.

Leuk al dat gepraat over wat je wel en niet moet doen. Jij blijft altijd de baas over je eigen leven. Heb je nog ervaringen of tips die je wilt delen met Hardlooptips? Reageer dan op dit artikel!

1 Comment

  • Henno Posted 21 februari 2012 11:26

    In plaats van schrijven vertel ik mijn doelen aan mensen om mij heen of zet het op bijvoorbeeld facebook. Op die manier word bij mij de drang om er aan te voldoen ook hoger.

    Mijn huidige doel:
    Een prestatie loop in april van 10Km samen met mijn vader binnen het uur.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *