Start- of stopcontrole: Ben jij een starter of een stopper?

Start- of stopcontrole: Ben jij een starter of een stopper?

De een heeft meer kenmerken van een starter dan de ander. Het is leuk en zinvol om bij jezelf na te gaan of je gemakkelijk aan iets nieuws kan beginnen of dat je weinig moeite hebt om te stoppen met gedrag waarvan je denkt dat het jouw doelen op het gebied van hardlopen of gewichtsverlies in de weg staat.

De vraag van vandaag! Tromgeroffel op de achtergrond…

Ben jij een starter of een stopper?

Het principe van start- en stopcontrole is onderzocht door onze eigen universiteit, de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Er zijn verschillende soorten van zelfbeheersing, waaronder de start- en stopcontrole. Met de stopcontrole ben je in staat om te stoppen met ongezond eten, alcohol drinken of roken. De startcontrole gaat er van uit dat je in staat bent om met nieuw gedrag te beginnen. Denk hierbij aan het beginnen (en het volhouden) van hardlopen.

Onderneem jij liever nieuwe dingen of kan je gemakkelijker stoppen met ongewenst (bepaal je ook gedeeltelijk zelf) gedrag. Het blijkt in ieder geval uit het onderzoek van Benjamin de Boer dat de onderzochte mensen gelukkiger worden van het doen van nieuwe activiteiten dan van het stoppen met gedrag. Daarnaast voelen de respondenten zich ook nog eens energieker en voelen ze zich beter.

Leuk om dus stil te staan (grapje) bij de vraag of je zelf meer kenmerken vertoont van een starter of een stopper en hoe je hier slim mee om kunt gaan!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *