Voordelen van hardlopen

Voordelen van hardlopen

Één van de belangrijkste redenen voor mensen om te gaan hardlopen is natuurlijk het figuur verbeteren. Mensen willen wat gewicht kwijtraken en beter in vorm komen. Het valt niet te ontkennen dat dit inderdaad een groot voordeel van hardlopen is, maar hardlopen heeft nog veel meer te bieden. Er zitten zowel zichtbare fysieke voordelen aan hardlopen, als minder zichtbare mentale pluspunten. Laten we beginnen met de laatste.

Mentale voordelen van hardlopen

Om een betere hardloper te worden moet je jezelf focussen. Een groot voordeel van hardlopen is dan ook dat je mentaal meer gefocust zal worden. Over het algemeen geldt altijd dat het leren van een nieuwe vaardigheid, zoals hardlopen, het mentale gedachteproces helpt sterker te worden.

Om te blijven functioneren tijdens intensieve lichamelijke oefening hebben je hersenen veel zuurstof nodig. Daarom stuurt het lichaam een grote hoeveelheid zuurstof naar je hersenen bij het uitoefenen van een sport waar het uithoudingsvermogen wordt aangesproken, zoals hardlopen. En hoe meer zuurstof je brein krijgt, hoe helderder je kunt denken. Je functioneert dus meer helder en efficient, niet alleen tijdens het hardlopen maar ook gedurende de rest van de dag.

Met een helder hoofd is het veel makkelijker om prioriteiten te stellen en oplossingen te zoeken voor problemen. Het leven is nou eenmaal druk, hardlopen helpt je met het verhelderen van je geest. Een heldere geest zorgt er weer voor dat je je leven beter kunt organiseren.

Het laatste mentale voordeel van hardlopen is dat je lichaam een verhoogd gehalte aan endorfine aanmaakt tijdens het hardlopen. Je hebt misschien wel eens gehoord van de ‘runner’s high’? Het maakt niet uit in wat voor stemming je was voor je ging hardlopen, na een training zul je je altijd goed voelen. Endorfine wordt dan ook wel eens gezien als een natuurlijke antidepressiva. Doe hier je voordeel mee!

Fysieke Voordelen van Hardlopen

Oke, je bent nu gefocust, helder van geest en je voelt je goed. Maar wat zijn nu de fysieke voordelen van hardlopen? Hardlopen beïnvloedt je lichaam op ontelbare positieve manieren. Laten we eens wat voordelen op een rijtje zetten:

Hardlopen…

…verbetert je zuurstofgebruik.
…bevordert je cardiovasculaire fitheid.
…verhoogt het uithoudingsvermogen.
..verbeterd je slaapgewoontes.
…versterkt je spieren.
…versterkt je botten.
…versterkt je longen.
…helpt je gewicht te verliezen.
…vermindert het risico op diabetes, hart-en vaatziekten, te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk.

Natuurlijk zullen deze voordelen er niet allemaal vanaf dag één zijn, maar als hardlopen een gewoonte voor je is geworden zullen ze zich gaandeweg ontwikkelen.

Ben je op zoek naar een sport die zowel voordelen heeft voor het lichaam als voor de geest? Hardlopen is de ideale sport! Voor je het weet loop je niet alleen voor de fysieke voordelen, maar ook voor je plezier.

Ervaar de voordelen van hardlopen!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *