Wanneer vervang je jouw loopschoenen?

Wanneer vervang je jouw loopschoenen?

Als je door hardloopboeken heen bladert of rond surft op het internet kom je veel informatie tegen over het kiezen van geschikte loopschoenen voor jouw specifieke loopstijl en voet. Vaak vergeet men bij deze informatie te vermelden dat loopschoenen na een aantal gelopen kilometers op zijn!

Wanneer zijn loopschoenen versleten?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de ondergrond waarop je rent, het materiaal van de schoen tot zelfs de manier waarop je rent en stappen zet.

Als vuistregel kan je stellen dat een paar schoenen met veel demping (zachter materiaal, slijt sneller) na 500 kilometer echt vervangen dienen te worden. Hardlopers met minder slijtende zolen kunnen maximaal 1000 kilometer afleggen op dat ene paar.

Meerdere paren loopschoenen zijn een goed idee!

Als je veel traint is het goed om meerdere paren te bezitten. Het is erg verleidelijk om in één keer twee identieke paar schoenen te kopen, maar het is beter voor je om af te wisselen tussen twee paar enigszins afwijkende schoenen. De schoenen behoren namelijk nog steeds tot een bepaalde klasse hardloopschoenen die passen bij jouw loopstijl.

Het bezit van twee paar loopschoenen geef je de kans om gebruikte schoenen rust te gunnen om uit te drogen en weer recht te trekken. Onderschat hiervan het belang niet, oude schoenen hebben soms wel 48 uur nodig om weer geheel droog en in vorm te komen.

Een ander voordeel van het bezit van meerdere loopschoenen is dat de schoenen door de afwisseling minder snel vervangen hoeven te worden!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *