Wat is beter: Buiten of binnen hardlopen?

Wat is beter: Buiten of binnen hardlopen?

Hardlopen is een vrij betaalbare sport, waar je gemakkelijk aan kunt beginnen. Het enige wat je echt nodig hebt is een paar geschikte loopschoenen. Heb je die bemachtigd dan kan je aan de slag! Ik krijg wel eens de vraag wat beter is: buiten of binnen hardlopen. Vandaag ga ik in op deze belangrijke vraag.

Buiten hardlopen: Is het altijd beter?

Over het algemeen biedt buiten hardlopen meer variatie en uitdaging voor de geoefende hardloper, maar brengt het in bepaalde situaties ook een aantal nadelen met zich mee. Als het regent of sneeuwt kan het gevaar bestaan dat je uitglijdt of verkouden raakt. Daarnaast bestaat er ook de kans dat je een zonnesteek oploopt. Hiervoor moet het natuurlijk wel zonnig zijn!

Dit klinkt me iets te negatief… Er zijn namelijk ontzettend veel voordelen om buiten te gaan hardlopen:

  • Het landschap verandert tijdens het lopen
  • Je spieren passen zich beter aan voor afwisselende ondergronden (gras, fietspaden)
  • Frisse lucht en als je een beetje mazzel hebt een lekker weertje!
  • Interactie met andere hardlopers, zoals kleine sparwedstrijdjes of samen hardlopen
  • Hardlopen is een buitensport

Binnen hardlopen: Waar is de uitdaging?

Het hardlopen op een loopband is echt recht toe recht aan. Je blijft eigenlijk de hele training op dezelfde plek staan en staart vooruit of op je monitor. Er zijn echter wel manieren om het lopen op een hardloopband uitdagender te maken! Met een home trainer is het namelijk mogelijk om meer te letten op tempo en afstand. Ook is het vaak mogelijk om het uiterste van je kunnen te vragen door op intervallen of bepaalde hellingshoeken te trainen. De machine kan namelijk op hellingshoogte en meestal ook op intervallen worden ingesteld.

De voordelen van een loopband:

  • Gemakkelijk om een vast ritme aan te houden
  • Totaal beschermd voor de elementen. Al zal je wel naar de sportschool moeten fietsen;)
  • Naar mijn idee is het verantwoord om na een blessure eerst op een loopband te beginnen
  • Je kunt puur gericht trainen op snelheid of afstand

Het is natuurlijk je eigen keuze of je liever hardloopt op een loopband of buiten in de natuur/stad. Zelf wissel ik het een beetje af, de ene training op de loopband na het krachttrainen en de andere trainingen weer buiten hardlopen door het mooie Kralingsche Bos of langs de Erasmus brug. Zo blijft hardlopen ook leuk en uitdagend!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *