Intervaltraining is de klassieke manier om aan tempo training te doen. Door intervaltraining went je lichaam stapsgewijs aan een zwaarder looptempo. Bij intervaltraining plan je een aantal blokken van versnellingen in en tussendoor jog je.
Intervaltraining overschrijdt meerdere malen je anaerobe drempel (het punt waarop je lichaam geen zuurstof meer gebruikt), met als doel je lichaam aan een hoger looptempo te laten wennen.
Als je iedere dag maar weer op dezelfde snelheid en dezelfde afstand loopt, past je lichaam zich op een gegeven moment helemaal op aan, waardoor je niet meer vooruit komt als hardloper. Je lichaam word weer wakker geschud door intervaltraining, en zorgt voor de aanmaak van snel spierweefsel en de stimulering van je zenuwstelsel. Intervaltraining versterkt daarnaast je benen en je hart en je spieren gaan efficiënter werken.
Intervaltraining hardlopen: Een paar praktische tips
Het is nu al duidelijk dat intervaltraining je lichaam in het geheel versterkt. Veel mensen denken dat intervaltraining de kans op blessures vergroot, uit ervaring blijkt dit toch niet zo te zijn. Mits je je aan een aantal regels houdt. De belangrijkste regel is dat je niet meer dan één keer per week een intervaltraining doet.
Regel 2 is een warming up van drie kilometer joggen, vervolgens ga je eventjes heel rustig joggen en pas daarna begin je aan de intervaltraining. Welke bestaat uit plusminus zes herhalingen op een hoog tempo.
De derde regel is dat je nooit helemaal voluit moet gaan sprinten.
Altijd in beweging blijven is de vierde regel bij het voorkomen van blessures bij intervaltraining hardlopen, wandel of jog tijdens de intervals maar ga absoluut niet stilstaan. Ga niet door totdat je compleet bent uitgeput, maar stop net voor dat moment zodat het voelt dat je nog een stuk door kan gaan. Het maakt niet uit dat je dan soms je training niet helemaal afmaakt.
Intervaltraining hardlopen: de trainingsschema’s
Een voorbeeld van een intervaltraining is dat je vier kilometer loopt, je begint rustig en je probeert bij elke nieuwe kilometer je snelheid te verhogen. Je verlaagt dus bij elke kilometer je looptijd met zes seconden.
Een andere training die je kan doen is het “vluggertje”. De intervaltraining zelf hoeft maar een kwartiertje te duren, maar bedenk je wel dat je aan een warming up en cooling down moet doen. Je volgt dus eerst je warming up, de intervaltraining bestaat uit vijftien herhalingen van 14 seconden op een hoge snelheid (de snelheid van een vijf kilometer wedstrijd), dit afgewisseld met 20 seconden joggen. Dit is optie 1.
Optie 2 bij het “Vluggertje” is dat je zestien keer vierhonderd meter op wedstrijd snelheid voor de 10km, met telkens tussendoor dertig seconden joggen.
Een vorig artikel over Interval Training van HardloopTips!
Oké veel succes bij de intervaltraining hardlopen!
1 Comment
Add Comment