11 Hardlooptips voor beginners

11 Hardlooptips voor beginners

Net begonnen met hardlopen en weet je niet waar je gemakkelijk verbetering in kunt behalen? Lees dan deze elf tips om het hardlopen als beginner nog gemakkelijker en plezieriger te maken!

Oké. Hier volgen de hardlooptips voor beginners. Succes!

1. Begin rustig aan met hardlopen. De meeste beginners zijn overmoedig en starten op een te hoog tempo waardoor ze het hardlopen niet vol kunnen houden.

2. Accepteer dat het tijd kost. De eerste paar trainingen zal je moeite hebben met het door blijven lopen. Stop niet meteen waneer je het gevoel hebt dat je moe aan het worden bent, maar houd wel rekening met je snelheid. Kies in het landschap zogeheten ‘landmarks’ waarop je steeds kunt afrennen. Zo focus je je steeds op een andere boom, lantaarnpaal of straatnaambordje om de training op te delen in behapbare stukken. Elke keer als het zwaar wordt kan je jezelf pushen om nog even naar de volgende boom hard te lopen.

3. Rustig aan doen. Als je tijdens je training het gevoel hebt dat je echt niet meer kunt raden we je aan om rustig te gaan wandelen om op adem te komen. Voel je je weer beter? Dan kan je rustig weer beginnen met joggen of hardlopen.

4. Adem kalm. Leer jezelf aan niet buiten adem te raken. Als je het gevoel hebt dat je niet voldoende lucht binnenkrijgt tijdens de training, moet je het tegenovergestelde doen van wat je waarschijnlijk denkt… Probeer alle lucht uit je longen in drie lange langzame stoten uit te ademen en start hierna weer normaal adem te halen. Je zult merken dat je ademhaling dan snel weer hersteld naar een op het hardlopen afgestemd patroon.

5. Nog een tip ten aanzien van de ademhaling. Probeer je niet te erg te focussen op de ademhaling. Al is het handig om te weten dat de beste manier lucht in ademen door de neus en uitblazen door de mond is tijdens het hardlopen. Hiermee voorkom je namelijk dat je snel uitdroogt en last krijgt van je keel.

6. Begin met een vaste route. Kies een route die dichtbij huis is en altijd uitgelopen kan worden. Ga je verder van huis hardlopen, dan kan het verstandig zijn om na te denken over de beste manier om van en naar de looptraining te reizen.

7. Loop op een stabiele ondergrond. Ga bij deze eerste trainingen niet hardlopen op onverharde ondergrond zoals in het bos of op het strand om de kans op blessures te voorkomen. Kies voor een fietspad of atletiekbaan om je lichaam gewend te laten raken aan de belasting die het hardlopen van het lichaam vergt.

8. Gun je lichaam ten minste 24 uur rust na elke training om optimaal te kunnen herstellen.

9. De juiste schoenen. Win advies in over welke loopschoenen geschikt zijn voor jouw voeten. Het dragen van de juiste schoenen kan het verschil maken tussen een prettige hardlooptraining en een ongemakkelijke training. Beknibbel niet op je schoenen en ga nooit op gympies of versleten hardloopschoenen lopen. (Einde strenge gedeelte;))

10. Eten en drinken kan erg lekker zijn! Als hardloper moet je ook voldoende van beide binnenkrijgen als je het beste resultaat wilt bereiken. Wil je afvallen? Dan is de combinatie tussen een gezond voedingspatroon (geen dieet) en hardlopen ideaal! Bekijk ons boek maar eens.

11. Ga lekker hardlopen met een goede vriend of vriendin. Zo combineer je gezelligheid met sport en motiveer je elkaar om te blijven bewegen.

Bonus hardlooptip12. Geniet van de vooruitgang die je doormaakt!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *