Hardlopen in de zomer

Hardlopen in de zomer

De afgelopen week heeft de zon voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat de zomer is aangebroken. Regenbuien en wolkenpartijen hebben baan gemaakt voor een vrolijke sfeer. Het straatbeeld wordt opgesierd door mensen die al lachend over straat lopen. Het chagrijn is letterlijk uit de lucht en we zijn collectief in een zomerse stemming beland. Hardlopen in de zomer is net wat pittiger dan hardlopen in wat koeler weer, toch beginnen de meeste van ons pas enthousiast te worden over het hardlopen wanneer de koperen gloed (de zon;)) op ons bolleke schijnt. Je hebt dan gewoon een zomerse stemming, wilt graag buiten zijn en hebt als doel om nog net die paar pondjes te verbranden, zodat je er helemaal top uitziet voor op het strand.

Alhoewel hardlopen in wat koudere temperaturen of met wat minder fel zonlicht wel een stukje veiliger is, kan ik het jou en mezelf niet kwalijk nemen dat we juist als het wat warmer wordt willen sporten. Hardlopen heeft ook veel met gevoel (stemming) en doelen te maken. Je doel is om wat fitter te worden en er fitter uit te zien. In de winter drink ik ook liever een warme glühwein en blijf ik knus binnen (niet altijd natuurlijk!).

Oké, waar raad ik je aan om op te letten bij het hardlopen in de zomer?

 • Draag luchtige kleding die transpiratie en warmte doorlaat.
 • Wees realistisch over je prestaties in een warmere temperatuur.
 • Verminder je snelheid naar een geschikt looptempo voor warmere temperaturen.
 • Smeer je bij fel zonlicht in met zonnebrand, je verbrand snel door de transpiratie.
 • Ga als man niet in je blote bast lopen, dat wekt agressie op en vergroot de kans op een zonnesteek.
 • Draag een petje en zonnebril om een zonnesteek en/of verblinding te voorkomen.
 • Draag altijd water bij je! Bijv. een hardloopriem met bidon.
 • Probeer af en toe in de schaduw te lopen.

Verantwoord hardlopen in de zomer

Nog even wat verduidelijking voor de zekerheid. Wanneer je gaat hardlopen in de zomer loop je een verhoogde kans om verblind te worden door fel zonlicht, hierdoor zie je naderend verkeer minder snel en neemt het risico op een ongeluk toe. Sowieso letten weggebruikers bij benauwd weer minder op. Houd hier dus rekening mee. Dit gaat eigenlijk heel gemakkelijk door een petje en een sport zonnebril te dragen.

Hardlopen in zomerse temperaturen zorgt er voor dat je sneller gaat zweten, wanneer je geen luchtige sportkleding draagt, gaat dat zelfs nog sneller. Hierdoor droog je geleidelijk uit waardoor je prestaties als hardloper afnemen. Daarnaast kan je wanneer je te lang niets drinkt flauwvallen. Dat willen we natuurlijk niet! Transpiratie zorgt er ook voor dat je sneller kunt verbranden doordat je nog sneller bruint als je huid nat is.

Kortom, hardlopen in de zomer is hartstikke lekker, maar gaat wel gepaard met wat voorbereiding om je veiligheid te garanderen. In onze hardloopwinkel tref je luchtige sportkleding, aerodynamische sportzonnebrillen en praktische hardloopriemen met bidons.

1 Comment

 • Anke Posted 5 maart 2014 16:05

  Interessant blog, goede tips! Ik heb een aantal maanden geleden een hardloopshirt bij jullie besteld wat erg goed bevalt voor de tussenseizoenen. Daarbij heb ik een heerlijke broek besteld, wat ook helemaal top is! Beste setje wat ik ooit heb gehad (voor in tussenseizoenen). In de zomer is een petje toevoegen aan je outfit inderdaad erg fijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *