Eten voor het hardlopen

Eten voor het hardlopen

Vrijwel iedere hardloper heeft wel eens problemen met de vraag of hij moet eten voor het hardlopen. Als je immers te veel eet voor het hardlopen dan krijg je last van steken in je maag en je voelt je opgeblazen.

Heb jij hier ook vaak last van en ben je het zat? Dan zal ik je een aantal standaard regels geven, als je jezelf daaraan houdt zul je waarschijnlijk nooit meer last hebben van die vervelende steken.

De eerste en meest belangrijkste regel is dat je tot uiterlijk 2 uur voor je hardlooptraining mag eten. Het beste is dan ook om 2 tot 4 uur voor je training een maaltijd te nuttigen. Op deze manier heeft je lichaam nog genoeg tijd om je maaltijd in ieder geval deels te verteren. Uit meerdere onderzoeken is daarnaast gebleken dat je optimale prestatie kan behalen als je 3 uur van tevoren een maaltijd met een relatief hoog gehalte aan koolhydraten en een relatief laag gehalte aan vet nuttigt.

De tweede regel is eigenlijk een beetje een open deur maar ik vertel hem toch: eet niet te grote maaltijden! Als je onbeperkt spareribs gaat eten voor het hardlopen, kan er nog 4 uur zitten tussen je training en het eten, maar ik verzeker je dat je er toch last van gaat krijgen. Hou je maaltijd dus klein en vetarm.

De derde regel: Op een lege maag lopen is nog slechter dan op een volle maag hardlopen! Onder veel mensen heerst het geloof dat je meer zou verbranden als je op een lege maag loopt. Geloof me, dit is een mythe! Daarom denk ik persoonlijk dat als het je niet lukt om minstens 2 uur voor je training te eten, omdat je bijvoorbeeld direct als je opstaat wilt hardlopen, je beter even iets kleins eten dan helemaal niets. Ik hoop echt dat je dit advies ter harte neemt, zelf liep ik ook vaak op volledig lege maag en dat kan ronduit gevaarlijk zijn.

De vierde regel: Experimenteer! Dit geldt met name voor die mensen die ook aan wedstrijden mee doen. Om zich goed voor te bereiden op de wedstrijden halen ze allerlei gels en voedingsrepen, om er tijdens de wedstrijd achter te komen dat ze dat eigenlijk helemaal niet kunnen hebben voor het hardlopen.

Ben je iemand die meestal gaat trainen na het avondeten dan raad ik je aan om een maaltijd met een mager stukje vlees, aardappelen en gekookte groente te eten. Weet je van jezelf dat je een gevoelige maag hebt of ga je een intensieve training doen, beperk jezelf dan tot een cracker, sneetje brood of eventueel een kleine eierkoek.

1 Comment

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *