Hard rennen kan je aanleren

Hard rennen kan je aanleren

Hard rennen of harder rennen is mogelijk door het doorvoeren van een paar veranderingen aan je hardloop routine. Er zijn verschillende redenen dat iemand harder wilt rennen, bijvoorbeeld om je persoonlijk record op een bepaalde afstand te verbeteren of om jezelf voor te bereiden op een sprint.

Hard rennen door gebruik te maken van interval trainingen

Het structureel verbeteren van je hardloopsnelheid kan het best bereikt worden door het tijdelijk aanpassen van je hardloopschema. In plaats van vier normale trainingen per week ga je over naar twee normale trainingen en twee intervaltrainingen.

Bij interval trainingen ren je kleine stukken zo hard als je kan, waarna je daarna een stuk rustig jogt of wandelt. Door het korststond hard te rennen dwing je je lichaam om gewend te raken aan het rennen op een hogere snelheid. Door de trainingen heen zal je steeds beter worden in het hard rennen. Uiteindelijk verbeter je je hardloop snelheid.

Een vorig artikel over Interval Training van mij om nu nog sneller hard te rennen!

Hard rennen met behulp van een hartslagmeter

Door het gebruik van een hartslagmeter kan je niet alleen uitzoeken wat je rusthartslag is, maar ook wat het maximale bereik is van je hart tijdens het sporten. Je komt er hierdoor achter hoever je kan gaan tijdens het hard rennen. Een hartslagmeter is daarnaast een goed hulpmiddel als je wilt gaan trainen om je verbranding te verhogen. Een ideale vetverbranding behaal je met een hartslag die 60% tot 70% bedraagt van je maximale hartslag.

De hartslagmeter zonder band die ik gebruik is de Sigma PC3 FT.

De beste manier om je snelheid te verhogen zodat je hard gaat rennen is het toevoegen van interval trainingen, maar de hartslagmeter kan een goed steuntje in de rug zijn.

Een snelle hardloper worden kan ook met Crosstraining

Het afwisselen van je trainingen kan ook op een andere manier dan het veranderen van de intensiteit van die looptrainingen. Je kunt er ook voor kiezen om aan cross training te doen. Je oefent dan een of twee andere sporten naast het hardlopen uit. Deze sporten stimuleren spiergroepen die je bij het hardlopen niet of te weinig ontwikkelt. Daarnaast zorgt cross training ervoor dat je de kans op blessures bij het rennen verkleint. Goede sporten voor cross training zijn zwemmen, fietsen of roeien. Harder rennen bereik je dus op meerdere manieren. Je kunt deze verschillende aanpakken afwisselen door de jaren heen.

Ga nu ook hard rennen! Ik ben benieuwd naar je vooruitgang.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *