Warming up oefeningen

Warming up oefeningen

Voor elke training neem ik de tijd om een aantal warming up oefeningen te doen, zodat mijn lichaam voorbereid wordt voor de hardloopsessie.

Een warming up is niet hetzelfde als strekken. Bij het strekken zorg je ervoor dat je spieren soepeler worden en dat je verder kunt rekken. Bij een warming up verhoog je de zuurstofopname en zuurstoftoevoer naar je spieren. Daarnaast helpen deze warming up oefeningen je aan sterkere ondersteuning van je (andere) spieren, zoals de buikspieren en de rug.

Warming up oefeningen: De basis

Mijn warming up oefeningen kunnen best iets pittiger overkomen dan de meeste lopers gewend zullen zijn. Ik begin met een stukje rustig wandelen, maar ga daarna over op enkele intensieve oefeningen. Ik vertel je daar nu meer over.

De meeste warming up oefeningen zijn vermeld in de Engelse benaming omdat ze daar het gemakkelijkst onder te beschrijven vallen. Sommige oefeningen komen uit het leger, terwijl anderen zijn bedacht in de fitnessbranche.

Star Jumps

Jumping Jacks Warming Up Oefening

Jumping Jacks:

Het kan gesteld worden dat Jumping Jacks tot de meest intensieve warming up oefening behoren.

Aantal: 15 keer.

 

 

Voorbeeld van halve Jumping Jack

Halve Jumping Jack Warming Up Oefening

Halve Jumping Jacks: Bij halve Jumping Jacks spring je minder wijd en beweeg je je armen tot een gelijke hoek met je schouders. Je armen hoeven dus niet boven je schouders geplaatst te worden. De halve Jumping Jacks zijn gemakkelijker uit te voeren en minder intensief dan de hele Jumping Jacks.

Halve Jumping Jacks zijn minder zwaar, waardoor ik er gemakkelijk 30 doe als warming up oefening.

Aantal: 30 keer.

 

 

 

Warming Up Oefeningen: De Benen

 

Beenstappen voor warming up oefening

warming Up Beenstappen

Na deze warming up oefeningen ga ik over tot het opwarmen van mijn beenspieren.

Beenstappen: Je staat rechtop en je stapt naar voren met één van je benen totdat je de positie van op de foto hebt aangenomen. Daarna ga je weer terug rechtstaan en zet je een beenstap met je andere been.

Aantal: 15 keer per been.

 

 

 

 

Kuitspieren Warming Up

Warming Up Oefening Kuitspieren

Kuitspieren “Charlie Chaplins”:

Zoek een verhoging of helling op zodat de tenen hoger staan dan de achterkant van je voet. De oefening bestaat ui het optillen van de hak van je voet zodat je voet weer geheel op gelijke hoogte is. Daarna mag je je voet weer rustig laten zakken.

Aantal: 10 keer.

 

Veel succes met je warming up oefeningen!

Lees anders ook mijn artikel over Het belang van warming up oefeningen!

1 Comment

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *