Hardlopen voor beginners: Welke loopwedstrijden zijn aan te raden voor beginners?

Hardlopen voor beginners: Welke loopwedstrijden zijn aan te raden voor beginners?

Hardlopen voor beginners is altijd een leuke uitdaging. Als je voorheen (een lange tijd) niet gesport hebt, is het zeker verstandig om niet meteen te gaan beginnen aan een wedstrijd van 10 kilometer. Bij hardlopers die in het begin last hebben van een slechte conditie, is een afstand van 5 kilometer uitlopen al behoorlijk intensief. Als je start met hardlopen voor beginners, kun je jezelf met een goed loopschema in principe binnen enkele weken klaarstomen voor een wedstrijdje van 5 kilometer. Je hoeft niet met bijzonder veel zaken rekening te houden (voeding e.d.), want een wedstrijdje van 5 kilometer is daar niet lang genoeg voor. In principe kun je een beginnerswedstrijdje van 5 kilometer afleggen zonder te eten of te drinken.
En als het wedstrijdje wedstrijdje van 5 kilometer gelukt is, kun je je grenzen gaan verleggen! Je kunt gaan beginnen aan het trainen voor de 10 kilometer!

Een wedstrijdje van 10 kilometer, hoe pak je dat aan als beginner?

Als je er eenmaal klaar voor bent om als beginner 10 kilometer te gaan lopen, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal vaak voorkomende beginnersfouten, zodat de eerste wedstrijd die je loopt een prettige, en vooral gezonde ervaring blijft:

Verdraagzaam eten en drinken tijdens de race
Gebruik allereerst alleen de sportdrank en sportvoeding waarvan je zeker weet dat je maag er tegen bestand is als je langdurig moet kunnen hardlopen. Het is bijvoorbeeld handig om een hardloopgordel met daaraan een paar kleine flesjes water en/of sportdrank met je mee te dragen tijdens de wedstrijd.

Hardlopen voor beginners: Ben op tijd op de wedstrijd

Houd rekening met files, of treinvertragingen. Stress en haasten is niet prettig, vlak voor je eerste hardlopen voor beginners wedstrijd. Je moet er echt zeker van zijn dat je de tijd hebt om op te warmen en je voor te bereiden. Het is sowieso lekkerder om ruimschoots op tijd aanwezig te zijn zodat je een goede startpositie kunt bemachtigen en met andere lopers kunt kennis maken. Veel gezelliger, toch?

Trek luchtigere kleding aan
Kies voor je eerste wedstrijd kleding uit die past bij 10 tot 15 graden warmer dan dat het op de betreffende dag wordt. Je warmt namelijk flink op tijdens het hardlopen. Wees bovendien flexibel, stop diverse kleding in je tas zodat je op locatie aangekomen na de warming up nog kunt wisselen van shirt of broek als je dat prettiger vind.

Met een warming-up bereid je jezelf beter voor
Volg voor je eerste hardlopen voor beginners wedstrijd de juiste warming up! Een goede warming up bestaat uit licht joggen gevolgd door goed rekken en eventueel een paar lichte, ontspannen versnellingsloopjes.

Het belang van het kiezen van het juiste startvak
Ga bij je eerste beginnerswedstrijd wel op de juiste plaats in het startvak staan. Bij snellere lopers aansluiten zorgt er vaak voor dat je ‘meegezogen’ wordt en dus te snel start. Een te snelle start kan zeker bij het hardlopen voor beginners voor grote problemen zorgen, met vaak ‘uitstappen’ tot gevolg. In een te langzaam startvak plaatsnemen zorgt net zo goed voor frustratie, omdat je er natuurlijk geen zin in hebt om telkens andere lopers in te moeten halen. Kortom: start behoudend. Een rustige start geeft vaak het beste resultaat, het voelt goed om te kunnen versnellen en andere lopers in te kunnen halen tijdens je eerste wedstrijd die je als beginner loopt.

Ik wens je veel succes bij je eerste wedstrijd!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *