Rennen met een loopmaatje

Rennen met een loopmaatje

Een paar dagen geleden vertelde ik je dat ik vaak samen ga hardlopen met vrienden, en eigenlijk zijn we loopmaatje van elkaar!

Hoe kies ik mijn loopmaatje?

In je vrienden- of kennissengroep heb je meestal wel een paar mensen rondlopen die ook graag willen beginnen met hardlopen. Oké, laat ik het anders stellen… Er zijn in ieder geval een aantal vrienden die graag meer zouden willen gaan bewegen. Hiervoor hebben ze vaak uiteenlopende redenen. Zoals het kwijtraken van een buikje of om zich energieker te voelen. Hoe dan ook, zij willen gaan sporten.

Het is aan jou om ze zover te krijgen dat ze met jou willen gaan hardlopen. Voor mij was dit best makkelijk, want mijn loopgroepje bestaat uit vrienden die allebei graag wilden gaan rennen. De een had vooral veel geroeid, terwijl de ander al jaren aan basketbal heeft gedaan. Ze waren zeker geen ervaren lopers, maar de sportmentaliteit was al aanwezig. Dit maakte het makkelijk om hen te overtuigen deel te nemen aan het Loopland loopgroepje.

Voordelen van een (hard)loopmaatje

Stel je voor dat je ’s ochtends vroeg opstaat op een druilige dag. De ramen zijn beslagen en de regen klets tegen de dakgoot. Het ziet er buiten mistroostig uit en het laatste waar je zin in heeft is naar buiten gaan om te gaan hardlopen. Je hebt echter de afspraak gemaakt met je loopmaatje om te gaan lopen.

Je loopmaatje belt aan en je GAAT HARDLOPEN.

Waarschijnlijk was je thuis gebleven als je een goed excuus had kunnen verzinnen, zoals: “Ik voel me moe.” “Ik word ziek als ik nu naar buiten ga.” “Ik ben nog niet hersteld van de vorige training.” Morgen, ren ik wel een rondje extra.”

Van uitstel komt afstel. In je eentje hardlopen kan je voorkeur hebben en ik zeg ook niet dat je dit niet moet doen. Het samen rennen levert alleen een aantal voordelen op. Zoals sociale druk om elke training te draaien en gezelligheid tijdens het sporten.

Samen rennen met een loopmaatje, waar moet ik rekening mee houden?

Ik houd bij mijn trainingen extra rekening met de agenda van mijn loopmaatje of loopmaatjes. Soms ren ik met zijn tweeën en meestal gaan we met zijn drieën op pad! Als zij nog moeten studeren of werken dan gaan we lekker vroeg de deur uit om te hardlopen.

Je zal het gaan mee maken dat je loopmaatje niet altijd even fit op de training zal verschijnen. Of hij/zij nou een avondje heeft doorgezakt of niet helemaal hersteld is van de vorige training. Deze situaties doen zich voor. Jij bent ook wel eens  minder uitgerust. Neem dit de ander niet kwalijk, maar praat erover als het vaker voorkomt.

Het structureel te laat komen op trainingen door je loopmaatje of jezelf is ook iets wat je duidelijk moet bespreken om de druk uit de lucht te halen.

Eergisteren heb ik een artikel geschreven over het samen hardlopen en het bepalen van de ideale loopsnelheid.

Als je rekening houd met je loopmaatje dan ga je een mooie tijd tegemoet waarin je samen nog vele kilometers gaat afleggen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *