Het ongemak van een enkelblessure

Het ongemak van een enkelblessure

Twee weken geleden ben ik tijdens een carnavalsfeest uitgegleden en door mijn enkel gegaan. Het gevolg was een enkelblessure. Eigenlijk ging het allemaal erg snel. Ik gleed uit over een natte vloer, landde verkeerd met mijn rechtervoet waardoor ik een onnatuurlijke pose met mijn voet en enkel zette. Het lukte me om thuis te komen, nota bene met de fiets. Stom als ik was, ben ik daarna gaan slapen zonder mijn voet omhoog te leggen of te koelen.

De volgende morgen kon ik amper staan om mijn rechtervoet, de enkel was fors opgezwollen en het was moeilijk om mijn voet even goed te bewegen als de linkervoet.

De dagen hierna deed het pijn, vooral als gevolg van een vochtophoping nabij de enkel, en leunde ik af en toe toch op de voet! Het hinkelen van en naar de huisarts, gecombineerd met een stukje fietsen wat eigenlijk het beste ging, waren een echte beproeving. Je merkt in zo’n situatie pas hoe ingewikkeld het leven van permanent invalide mensen moet zijn. Veel infrastructuur is niet ingericht op minder mobiele mensen.

Wat zijn mijn onhandige gebeurtenissen tijdens de enkelblessure

Een roltrap nemen met krukken en springen leidt tot de eerste keer vallen (niet ernstig) op een roltrap.
Het is niet echt handig als de roltrap bij mijn metrostation, waar ik overigens naast woon, het niet doet waardoor je al hinkelend, met toch krachtzettend op je rechtervoet, de trap bestijgt.

In een van de eerste dagen toen ik nog totaal niet kon leunen op mijn rechtervoet en geen krukken had ging ik naar de huisarts. Op de terugweg moest ik een paar trapjes op zien te komen. Ik hield me vast aan de natte reling en sprong vanuit de laatste treden naar de schuifdeur van mijn woonpand. Ik wilde met mijn rechterhand, die nat was geworden van de reling, snel leunen op de muur naast de ingang. Ik gleed met mijn hand uit en landde op mijn rechtervoet. Je merkt het al, een foutje zit een klein hoekje.

Hardlopen na een enkelblessure

Hardlopen is vergeleken met contactsporten als volleybal, voetbal, basketbal en andere groepsporten relatief veilig voor je enkel. Bij contactsporten draai je namelijk vaker je voet en enkel om de bal over te nemen of langs iemand heen te stappen.

Wanneer je op een goed geplaveide weg of pad hardloopt belast je jouw enkel niet overmatig. Natuurlijk betekent de belasting van het hardlopen wel een zwaardere belasting op je gewrichten, omdat de klappen van het lopen worden doorvertaald door de rest van je lichaam. Ga pas hardlopen als je het idee hebt dat je enkel herstelt is.

De afgelopen paar dagen kon ik al bijna weer normaal lopen. De huisarts heeft mijn rechtervoet en enkel ingetapet, waarna ik meteen mocht gaan lopen. Gisteren was ik in Antwerpen en het lukte me om iedereen bij te benen. Af en toe voel je nog wat, maar het ergste is voorbij. Vanwege deze blessure wil ik weer voorzichtig beginnen met hardlopen. De marathon laat ik daarom dit jaar langs me heen gaan. Hier baal ik ontzettend van, maar ik wil niet het risico nemen dat ik langdurig last heb van mijn enkel.
Waarschijnlijk begin ik ├╝berhaupt pas over een of twee weken weer voorzichtig hard te lopen. Hierbij beperk ik mij tot kleine afstanden. Mijn tip is het daarom om altijd je verstand te gebruiken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *