Wanneer kan ik beter mijn hardloopschoenen vervangen?

Wanneer kan ik beter mijn hardloopschoenen vervangen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je loopschoenen toe zijn aan vervanging. Per hardloper verschilt het hoe lang het duurt voordat een loopschoen versleten is, maar het is wel mogelijk om hier een ezelsbruggetje bij te hanteren. Bij slijtvaste loopschoenen kan je wel 1500 kilometer hardlopen voordat ze vervangen hoeven te worden, maar bij de meeste schoenen geldt een afstand van 1000 kilometer.

Het is lastig om gedag te zeggen tegen je trouwe loopschoenen, je hebt er door wind en regen mee hardgelopen, hoogte- en dieptepunten mee doorstaan, en ze zitten ook verdomd lekker. Toch wordt het op een gegeven moment tijd om de knoop door te hakken en nieuwe schoenen aan te schaffen.

Hardloopschoenen vervangen: Win gemakkelijk extra tijd

Het is aan te raden om meerdere hardloopschoenen aan te schaffen als je vaak traint. Zo kan je niet alleen gemakkelijk afwisselen tussen schoenen, maar gun je de schoenen ook de tijd om terug in model te raken. Tijdens het gebruik trekt er immers vocht in en rekt de schoen uit. Door de schoen enkele dagen niet te gebruiken herstelt de schoen weer enigszins.

Als je twee of drie paar loopschoenen hebt duurt het natuurlijk ook beduidend langer voordat de hardloopschoenen vervangen hoeven te worden!

Over het algemeen zijn loopschoenen aan vervanging toe als je meer dan 1500 kilometer hebt gelopen, er sprake is van forse slijtage aan de zool en/of de schoenen al enkele jaren oud zijn. De mate van slijtage hangt natuurlijk af van je loopstijl, het terrein waarop je hardloopt, de frequentie waarop je traint en je lichaamsgewicht.

Denk dus niet dat schoenen die weinig zijn gebruikt, maar wel al vijf jaar oud zijn nog precies even goed zijn als toen je ze kocht. Schoenen verliezen na verloop van tijd namelijk hun dempende eigenschap. De afname aan dempende kracht kan maar liefst 20% bedragen!

Gun jezelf een nieuw paar schoenen als je serieus bezig bent met hardlopen. Je loopt toch ook niet elke dag op dezelfde schoenen op je werk? Daarnaast liggen blessures op de loer als je te lang blijft lopen op versleten schoenen, en dat wensen we je niet toe;)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *