Hardlopen in de heuvels

Hardlopen in de heuvels

Bij het hardlopen in de heuvels train je vrij intensief. Als je een helling op gaat, dan maakt het voor een beginner in principe niet uit of de helling vlak of steil is. Een steile klim kan voor een beginner namelijk geen kwaad, hoewel het uiteraard wel zwaarder is. Dus, weet waar je aan begint! Het karakter wordt namelijk getraind als je tijdens het hardlopen een heuvel op gaat. Je traint dan dus op een veilige manier hard en intensief. Dit komt van pas op de laatste kilometer van een eventuele (toekomstige) wedstrijd. Afdalend hardlopen echter, wordt door hardlopers als lastiger ervaren dan klimmen. Wanneer een afdaling te steil is, neigt men om af te remmen. Hierdoor verandert de plaats waar de voet contact maakt met de grond. De voet wordt dan iets naar voor neergezet. Met als gevolg mogelijke kans op knieklachten. Het is wel een goede krachttraining voor je kuiten en je bovenbenen, maar houd er wel rekening mee dat steile afdalingen alleen geschikt zijn voor de wat verder gevorderde hardlopers. Kies daarom als beginner in een heuvelachtig gebied zo vaak mogelijk voor afdalingen die niet al te steil zijn.

Welke techniek moet je hanteren tijdens hardlopen in de heuvels?

Bij het hardlopen in de heuvels is het erg belangrijk dat je de juiste techniek hanteert, want als je het niet beheerst, lukt het je niet om het lang vol te houden. En bovendien heb je tijdens het hardlopen van een dalende helling een grote kans op blessures, als je niet goed weet hoe het moet.

Bij de afdaling doet vooral de zwaartekracht het werk en herstel je van de inspanning van het klimmend hardlopen. Bij afdalen zijn de passen wat groter dan op het vlakke, maar pas wel op voor te grote, remmende passen. Dit kan namelijk knieblessures veroorzaken!

Snel afdalen is in sommige gevallen veel beter dan langzaam, remmend afdalen. En klimmen met te grote passen zorgt ook voor een onnodig grote inspanning. Omdat je heuvel op met een veel hogere intensiteit zult hardlopen, zullen onervaren lopers zich daarop inhouden. Als het goed is, zijn de momenten van klimmend hardlopen inspannender dan de momenten van afdalend hardlopen. Zorg ervoor dat je tijdens de afdaling enigszins herstelt van de klim.

Hardlopen in de heuvels heeft altijd voordelen

Ook als je traint voor vlakke wedstrijden, is hardlopen in een heuvelachtig parcours een slimme zet. Je traint je kracht en karakter, en dat helpt je ook als je sneller wilt worden op het vlakke.

Trainen in een heuvelachtige omgeving is natuurlijk een geweldige ervaring, want alleen al het vrijheidsgevoel van de mooie natuur om je heen maakt het hardlopen een stuk leuker. Daarnaast weet elke hardloper waarschijnlijk wel hoe vervelend het is als je voor een rood verkeerslicht komt te staan. Als je gaat lopen in de heuvels, dan zal dit uiteraard niet gebeuren! Door de afwezigheid van het verkeer, adem je tijdens het hardlopen in de heuvels bovendien geen schadelijke uitlaatstoffen in, en ben je meestal ook omringd door absolute stilte.

1 Comment

  • Henno Posted 8 oktober 2012 13:43

    Ik heb sinds een paar maanden een grote brug mee genomen in mijn looprondje. Deze loop ik bijna aan het eind van mijn rondje(totaal 12,5km) heen en weer. In totaal is dat zo’n 2,7km klimmen en dalen. Klimmen is echt heerlijk om te doen maar dalen is iets waar ik nog steeds niet helemaal aan gewend ben. Wel merk ik dat het steeds beter gaat en dat het me beter af gaat als mijn spieren niet al te moe zijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *