Hardlopen op de wadden

Hardlopen op de wadden

Hardlopen in de natuur is natuurlijk veel leuker dan hardlopen in een stedelijke omgeving. Alleen al het rust en ruimte van de mooie natuur om je heen maakt het hardlopen een ervaring van pure vrijheid. De wadden lenen zich bij uitstek voor sportieve recreatie, en vanwege de ideale bodem is het geweldig om er te gaan hardlopen.

Daarnaast weet elke hardloper waarschijnlijk wel hoe storend het is als je voor een rood verkeerslicht komt te staan; je zit er net lekker helemaal in, en als je stopt, moet je weer op gang komen. Als je gaat hardlopen in de vrije natuur van de wadden, dan zal dit uiteraard niet gebeuren! Je kunt lekker doorgaan en pas stilstaan wanneer jij vindt dat het daar het juiste moment voor is. Door de afwezigheid van het verkeer, adem je tijdens het hardlopen op de wadden bovendien nauwelijks schadelijke uitlaatstoffen in, en ben je meestal ook omringd door absolute stilte.

Is hardlopen op de wadden beter voor je gewrichten?

Een andere veelgehoorde reden is dat hardlopen op de wadden beter zou zijn voor de gewrichten. De klappen die de gewrichten moeten opvangen tijdens het lopen op asfalt zouden veel hoger zijn dan bij het hardlopen in de natuur, omdat de bodem daar natuurlijk zachter is. Hardlopen op de wadden is daardoor beter je gewrichten. Voorstanders van deze theorie zeggen heel simpel: onze lichamen zijn geëvolueerd op zandpaden, en niet op asfalt.

Als je gaat hardlopen op de wadden, moet je er wel rekening mee houden dat je extra veel aanspraak doet op het aanpassingsvermogen van de spieren rond met name je enkels en voeten. Als je gaat hardlopen op de wadden, loop je van tijd tot tijd namelijk over een zeer onregelmatige bodem. Je moet er dan wel zeker van zijn dat je enkel- en voetgewrichten soepel genoeg zijn, maar toch ook weer niet té soepel. Mensen met hypermobiele gewrichten kunnen toch beter kiezen voor een harde ondergrond, omdat ze anders te veel risico lopen op bijvoorbeeld een verstuikte enkel.

Tips voor hardlopen op de wadden

We willen nog wel benadrukken dat ons lichaam al die klappen tijdens het hardlopen op de wadden in principe heel goed kan opvangen, als we erop letten dat we onze heupen, knieën en enkels in te laten veren. Onze spieren zijn ervoor gemaakt om deze klappen op te vangen, maar onze gewrichten moeten wel lenig genoeg zijn om in te kunnen veren. Zijn je gewrichten toch te stijf, dan kan een fysiotherapeut proberen ze weer wat leniger te maken en daarmee eventuele blessures te voorkomen.

Als je wilt gaan hardlopen op de wadden, kun je natuurlijk met een georganiseerde groep gaan. Op het internet zijn er enorm veel hardloopgroepen te vinden die gaan hardlopen op de wadden. Maar als je van plan bent om in je eentje te gaan hardlopen op de wadden, is het altijd verstandig om op z’n minst een duidelijke kaart mee te nemen van het eiland waarop je gaat lopen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *